[ BEZÁR ]

1. Drain rendszerek építési szabályai
2. Hő-, és vízszigetelések jelen helyzete
3. Kinek érdeke a felelős műszaki vezető tevékenysége


Hő-, és vízszigetelések jelen helyzete

Az épület tervezéseknél a szűkös anyagi keretek nem engedik meg a külön elkészített szigeteléstechnikai tervezést. Az általános tervező mérnököktől nem várhatjuk el egy speciális szakma elmélyült ismeretét. Gyakorlatilag több ezer tervet láttam, de a szigetelési tervek illetve kiírások nem voltak maradéktalanul helytállóak. Kire bízzuk ilyenkor a megfelelő megoldás meghatározását? Szigetelési tervek nincsenek, de kire is bíznánk az értelmezését, hiszen hazánkban nincs szigetelő technikus sem pedig szigetelő szakmunkás képzés. A kivitelezőre bízzuk a megoldást, aki továbbhárítja a kőműveseire. Ezzel határozzák meg egy sokmilliós épület sorsát a leg-lényegesebb kérdésben.
Ha már beázunk kit kérdezünk meg? A tervezőt, aki nem is tervezte meg? A kivitelezőt aki ha még létezik akkor sem emlékszik, hogy a kőművesei mit produkáltak? Végül is ki a felelős?
Mi a megoldás?
Építő és építész mérnökeinknek rengeteg új beáramló technológiával és építő anyag ismerettel kell megbirkózni. Olyan ember aki átfogóan ismerné az összes, építéshez kapcsolódó szakmát nincsen. Vannak akik bizonyos területekhez jobban, máshoz kevésbé értenek. Ezért vannak a szakmérnökök.
Hazánk sajátos képzési rendszerének köszönhetően vannak szigetelő szakmérnökeink, de nincs szigetelő szak-technikus és nincsen szigetelő szakmunkás !!! Én legalábbis nem nevezem szigetelő szakmunkásnak azt az embert, aki egy vagy két anyaggyártó szemszögéből találkozott az adott gyártó szigetelés technikai oktatásával. A tetőfedő iskola tankönyveiben néhány oldal utal ugyan a szigetelésekre, de ez annyira kevés, hogy nem is említhető. Ehhez átfogóan ismerni kell az épület szerkezettant, szilárdságtant, anyagismeretet, de még a szigetelő anyagok gyártástechnológiáját is. Ahhoz, hogy jól oldjunk meg egy szigetelési problémát nem kell mindjárt szigetelési terveket készíteni. Sokszor rutinból kell a kérdést kezelni.
Sajnos a szigetelő szakmérnökeink nagy része márkaképviselő, ezért a saját maga által képviselt anyaggal akar mindent megoldani. Nem teheti meg, hogy más anyagot ajánljon, amikor neki képviselni kell valamelyik gyártót. Természetesen van ez alól kivétel, de nagyon kevés. Tervező mérnökeink ritka esetben készíttetnek szigetelési terveket, de sok esetben a beruházás nagyságrendje meg sem engedné ezt az anyagi ráfordítást.
A szigetelés technikai tanácsadónak tisztában kell lennie mind a négy szigetelési irányzattal, és függetlennek, érdektelennek kell lennie azok ajánlásakor. Minden esetben a célszerűség kell, hogy vezesse.
A drága szigetelési tervek helyett, - melyeket úgy sincs aki értelmezzen – a tapasztalatból fakadó technológiai kiírások a célravezetőbbek. A tanácsadó megfelelő anyag- és technológiai ismerettel naprakész tudással tudja a leggazdaságosabb és a legcélszerűbb megoldást javasolni akár tervezési, akár kivitelezési fázisban, de sajnos ez vonatkozik a hibák kiküszöbölésére is.
A jelenlegi garanciális hibák 90 %-a a hő és vízszigetelések problémáiból erednek. Elég lett volna ha a kivitelező megfelelő szaktudású embertől a drága tervezés helyett csak egyszerűen tanácsot, javaslatot kért volna. Persze van aki ezt megteszi, de az a rossz tapasztalat, ha a prominens kivitelezőt kérdezi meg, aki sok esetben még csak nem is építőipari végzettségű, hanem valamelyik építőipari cégből vállalkozóvá lett emberke, aki sajátos szakmai ismeretekkel bír.
Munkáim 95 %-a az újonnan épült lakások pince, terasz, erkély vízszigetelési, valamint a teljes épület hőszigetelési problémáiból és azok orvoslásából tevődik össze. Egy egyszerű hőhíd megszüntetése egy darab áthidaló felett mennyibe kerül ? És mennyibe lett volna egy megfelelő műszaki szakember egyszeri igénybevétele ?

lojtiKépek

lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti1. Drain rendszerek építési szabályai
2. Hő-, és vízszigetelések jelen helyzete
3. Kinek érdeke a felelős műszaki vezető tevékenysége


www.lojti.hu

Lojti Neo Kft