[ BEZÁR ]

1. Drain rendszerek építési szabályai
2. Hő-, és vízszigetelések jelen helyzete
3. Kinek érdeke a felelős műszaki vezető tevékenysége


Drain rendszerek építési szabályai

A térszint alatt kialakított szivárgó rendszer alapelemei, hogy az épület statikailag körbe ásható legyen. Szükség van egy olyan víznyelő pontra ami el tudja vezetni a vizet. Ebbe a víznyelőbe kell bevezetni megfelelő lejtéssel a vizet összegyűjtő speciális draincsövet. A draincsőbe egy speciális fólia vezeti be az épülethez kívülről érkező rétegvizeket. Ugyanez a fólia hivatott megfelelő rést biztosítani, hogy kívülről is száradni tudjon a földben lévő falszakaszunk. A lezáró idom biztosítja, hogy a záróléc és a szivárgó cső között huzat jöjjön létre, amely gyorsítja a kiszáradást.
Ehhez a munkához nagyon sok körültekintésre van szükségünk. Figyelnünk kell arra, hogy az alapok alól nem vezethetjük el a vizet, mert akkor megsüllyed az épületünk. Ismerni kell a talajvízszint ingadozását, nehogy esetleg fordítva működjön a rendszerünk és a falak mellé visszatöltse valamely víznyelő időszakosan megemelkedett vízszintjét. Még nagyon sok befolyásoló tényező van amit mind nem akarok itt leírni, mert ahhoz könyv méretek kellenének. Minden épületnél más és más feltételeket kell figyelembe venni. Ezt csak helyszíni szemlével lehet megoldani.
Kezdjük egy egyszerű példával: ha egy szivacsot átitatunk vízzel, majd kitesszük az asztalra, mi történik? Idővel a víz mind kifolyik az asztalra, és a szivacs kiszárad. Mi történt? A víz a saját súlyánál fogva kifolyt a szivacsból.
Ez történik egy épülettel is, ha megfelelő szivárgó rendszert építünk köré, mellyel elválasztjuk az őt körülvevő földrétegtől. Ahogy a földréteg már nem képes kapilláris támaszt biztosítani a víznek, úgy süllyed a falakban a vízszint. Ha jól építjük meg a rendszert, akkor szerencsés esetben az is elérhető, hogy a felázott falakban a járószint alá csökkentsük a vízszintet. Természetesen ehhez több szerencsés tényezőnek kell rendelkezésünkre állni.
A Drain rendszereket új épületeknél már jól ismerik a tervezők és a kivitelezők. Sok mindenben segítik az épület funkcióinak a megfelelő működését. Levezetik a talajvíznyomást, elvezetik a rétegvizeket, dilatálják az épület földben lévő szerkezeteit és még számtalan hasznos tulajdonságuk van.
Valójában nem csak itt használhatjuk ezt a technológiát, hanem sok esetben kisegít bennünket, ha utólagosan kell kiszárítanunk egy felázó épületet. Természetesen ez csak akkor működik, ha a terepviszonyok és a környezet a segítségünkre van. Ja és természetesen ha valaki van aki tudja mit kell csinálni …


lojtiKépek

lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti
lojti1. Drain rendszerek építési szabályai
2. Hő-, és vízszigetelések jelen helyzete
3. Kinek érdeke a felelős műszaki vezető tevékenysége


www.lojti.hu

Lojti Neo Kft